četvrtak, 7. februar 2019.

Nikodijević: Uskoro odluka o splavovima na teritoriji grada Beograda

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je danas, gostujući na Studiju B, da će „Beogradvode” do kraja februara obaviti popis splavova u zonama u kojima je dozvoljeno njihovo postavljanje.

– Želimo da znamo o kom broju splavova se radi, da napravimo novi plan plutajućih objekata na teritoriji grada do juna i da tada donesemo odluku na sednici Skupštine grada da oni koji obavljaju privrednu aktivnost, moraju da plaćaju određenu nadoknadu gradu, baš kao i svi drugi kafići i restorani u Beogradu. Do sada, vlasnici splavova nisu plaćali nadoknadu gradu za privrednu aktivnost koju obavljaju. Sada će se ona plaćati po kvadratnom metru i svi splavovi koji se nalaze u zonama koje su dozvoljene nastaviće da obavljaju svoju delatnost, niko neće biti pomeren, ali ako se nadoknada ne bude plaćala, grad će raspisati licitaciju za to mesto i izdati prostor sledećem zainteresovanom – istakao je Nikodijević.

On je naglasio da je buka iz ugostiteljskih objekata predmet posebnog gradskog propisa kojeg moraju da se pridržavaju svi objekti, bez obzira da li se radi o splavovima, objektima van stambenih objekata ili unutar njih.

– Turizam je nabrže rastuća privredna grana u Beogradu, a 2018. godina bila je rekordna, sa preko milion stranih turista i dva miliona noćenja. Da bismo nastavili sa tom tendencijom, moramo povećavati broj sadržaja domaćim i stranim gostima, moramo imati  festivale, dobre hotele, uslugu, restorane, sportske i kulturne sadržaje. Beograd ima mnogo toga što može da ponudi i zato se trudimo da ponuda bude sveobuhvatnija i da nastavimo sa trendom godišnjeg povećanja broja turista – kaže Nikodijević.

Govoreći o širenju pešačke zone, Nikola Nikodijević je podsetio da će sutra biti otvoren deo Ulice Strahinjića bana prema Skadarliji, koji će biti pretvoren u zonu za pešake.

– Počeli smo i sa rekonstrukcijom ploča u Knez Mihailovoj. Svake godine imamo sve više investicija, a do sada je završen Kosančićev venac, radi se Karađorđeva koja će biti nova turistička atrakcija, rekonstruiše Trg republike, koji će imati nov izgled, predstavljen je i budući izgled Savskog trga, tako da će Beograd promeniti svoj izgled nabolje. Nastojimo da saobraćaj funkcioniše bolje, a da imamo što više pešačkih zona – ističe predsednik Skupštine grada.

– Najveći zagađivači su svakako motorna vozila, ali i individualne kotlarnice pravnih lica koje koriste mazut ili ugalj, čiji smo broj već znatno smanjili, a potpuno će nestati do 2023. godine. Takođe, imamo i odluku po kojoj ćemo svake godine imati sve više pošumljenih površina u Beogradu, jer želimo da narednim generacijama ostavimo što zdraviju životnu sredinu – kazao je Nikodijević.

Kao jedan od bitnih koraka ka pobošljanju životne sredine, Nikodijević je označio i reciklažu otpada i podsetio da su juče postavljena reciklažna zvona za staklo na Savskom keju u Bloku 70 i Zemunskom keju.

– Upravljanje otpadom u svetu je postalo ozbiljan posao sa dobrom zaradom, jer sve što se baci može ponovo i da se iskoristi. Mi ne želimo da stojimo po strani i u poslednjih nekoliko godina činimo ozbiljne napore da što više probudimo ekološku svest kod građana, jer bez njih nema stvarnih rezultata. Veoma je bitna primarna separacija otpada na mestu nastanka, kao i obrazovanje dece koja će kasnije vršiti pritisak na roditelje. O tome smo razgovarali tokom posete gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića Beogradu, jer je Ljubljana dobila titulu „Zelene prestonice Evrope”, a što je proces, koji je po rečima Jankovića trajao čak 14 godina. To podrazumeva i dobar rad svih gradskih službi, ali i razvijanje svesti kod građana da je neophodno zaštiti životnu sredinu. Trenutno, reciklažna zvona za staklo postavili smo u zoni ugostiteljskih objekata – na Savskom keju, Zemunskom keju, u Beton hali, nabavili smo 20.000 kanti koje ćemo podeliti građanima, postavljamo podzemne kontejnere i nadam se da ćemo svi zajedno ostaviti budućim generacijama bolji Beograd – istakao je Nikodijević.